Meer over

Lierderholthuis

Meer over Lierderholthuis

Sint Nicolaaskerk

De kerk van Liederholthuis is vernoemd naar de Heilige Sint- Nicolaas., Deze heilige staat symbool voor de bescherming van de gelovigen in de strijd tegen het water. De kerk ligt in een gebied met veel water. Vroeger stonden de landerijen in de omgeving zelfs regelmatig onder water. In 1776 werd een schuurkerk gebouwd waar katholieken uit de hele omgeving in het geheim bij elkaar kwamen. De huidige kerk werd in 1863 gebouwd naar het ontwerp van architect J. Wennekers uit Zutphen .de Nicolaaskerk is het middelpunt van de dorpskern Liederholthuis. De torenspits vormt een prachtig oriëntatiepunt in het weidse landschap. Het kerkgebouw staat op de gemeentelijke monumentenlijst. Met regelmatig onderhoud en met hulp van veel vrijwilligers wordt het gebouw in stand gehouden. Zo werd in 2013 in het kader van het 150-jarig bestaan van de kerk het portaal ingrijpend veranderd waardoor de kerk nu dagelijks opengesteld is.

( bron www.lierderholthuis.com)

36 meter hoog

In 1863 werd de als kerk gebruikte schuur vervangen door de huidige St. Nicolaaskerk. Het neogotische bouwwerk heeft een toren van 36 meter hoog en prachtig gebrandschilderde ramen. Tegenover de kerk staat het voormalige parochie- en dorpshuis. Na de bouw van het nieuwe Dorpshuis Lierderholthuis is het verbouwd tot woning. Basisschool St. Nicolaas, gesticht in 1906, heeft sinds 2015 een geheel nieuw gebouw tot haar beschikking.

(bron Wikipedia)

Tijl Uilenspiegel in Liederholthuis

In het gehucht staat op het dorpsplein een sculptuur van Tijl Uilenspiegel uit 2003 gemaakt door kunstenaar Frank Stoopman. Tijl staat bij een halfrond bankje, dat aan één kant poten mist. Hij moet zich daarom vasthouden, wat tot gevolg heeft dat hij er niet in slaagt om zijn zotten- of narrenkap te pakken, die iets verderop ligt. Uilenspiegel wil hulp van de bezoeker aan het dorp en wijst naar de narrenkap. Een oud lijkend opschrift op het bankje, dat is bedacht door de kunstenaar wijst er op dat de omstander zicht wel twee keer moet bedenken voor dat hij de kap, met lange punten en belletjes, aan Uilenspiegel zal geven. (bron www.lierderholthuis.com)

'Domme boeren,

waarom gaan jullie niet,

net als ik, schuilen onder de brug?'

 Sinds 2003 staat een beeld van Tijl Uilenspiegel in het dorp, van Frank Stoopman. Volgens het volksverhaal heette een brug in Lierderholthuis de Uilenspiegelbrug, omdat Tijl Uilenspiegel hier eens vertoefde. De sage vertelt dat Tijl Uilenspiegel onder de brug ging staan, toen het enorm regende. Hij stond tot zijn heupen in het water. Aan het eind van de dag zag hij de boeren drijfnat terugkeren van hun werk. Hij lachte ze toe en zei: 'Domme boeren, waarom gaan jullie niet, net als ik, schuilen onder de brug?' De oudst bekende versie van het verhaal dateert uit 1922.

(bron Wikipedia)

Openingstijden

Dinsdag 14.00 tot 23.00 uur 

Woensdag 11.30 tot 18.00 uur

Donderdag 11.30 tot 23.00 uur 

Vrijdag 11.30 tot 00.00 uur

Zaterdag 11.30 tot 01.00 uur

Zondag 11.30 tot 23.30 uur

Maandag gesloten

© Copyrights, 2022 Grand café De Wettering